25. februar 2013

Parforhold: Sådan får i fælles drømme og god kommunikation


Det er som bekendt svært nok at finde den eneste ene. Det kan være endnu sværere at få et levende og lykkeligt forhold med vedkommende.


Og hvis man så i det forhold også har tænkt sig, at begge skal have en karriere, rejse og i øvrigt have et udadvendt og aktivt liv, kan øvelsen blive svær.
Sarah Holst Kjær, der er etnolog ved Universitet i Lund og cand. mag i folkloristik fra Københavns Universitet, har skrevet en afhandling om storbypars syn på forhold og kærlighed. Den udkommer som bog, der hedder ’Sådan er det at elske.’ Selve afhandlingen forsvares på Lunds universitet.
Store krav
Og de unge stiller store krav: Begge personer i et par skal have en karriere og et aktivt fritidsliv.
- Det er lige så vigtigt at have et spændende privatliv som at have succes på jobbet, siger Sarah
Hun skitserer to typer blandt unge storbypar: De romantiske, der vil have, at man laver ting sammen, og de par, som ser parforholdet som bestående af individer, hvor begge skal realisere sig selv og ikke nødvendigvis sammen.
- Elsker du mig, så lader du mig gøre, hvad jeg har det bedst med, er tankegangen bag det ideal, siger Sarah.
Kommunikation
- Basis for det perfekte forhold er kommunikation - og herunder en afklaring af forventninger, værdier og mål for forholdet.
- Hvis man sammen med sin partner får talt om, hvad man forventer af den anden, hvad man selv kan tilbyde, hvordan man ønsker samlivet skal være, hvad man skal gøre sammen, hvad der er vigtigt at tale om, hvor grænserne går, og hvad man kan og ikke kan acceptere, så går begge parter ind i forholdet med en samstemt forventning
Fundament
Kommunikation er fundamentet for det perfekte forhold.
- Men de fleste har ikke den snak, og det betyder, at vi ikke er klar over, hvad den anden ønsker, og vi faktisk heller ikke selv har defineret vores egne ønsker. Og det kan give en generel utilfredshed, som er svær at ændre på. Da man jo ikke ved, hvor man skal slå til og forandre.
Kønsforskelle
Mange mænd har frihed som en stor værdi. De har brug for plads til deres egne ting, og frihed er væsentligt for dem. En god gave kvinden kan give til sin mand er at sige: ’Skat - nu tager du på drengetur i sommerhuset med gutterne, og så kan I spille kort og ryge cigar og stå på vandski og fælde nogle træer, og så ses vi på søndag, når du kommer træt og glad hjem.’
Hermed giver hun ham plads til at føle sig fri, og det giver ham endnu mere lyst til at komme hjem til sin elskede kone.
Tryghed
Kvinder, derimod, har ofte tryghed som den største værdi.
- Så hvis manden tilbyder det samme til hende, kan hun mistolke det og tro, at han er ude på at slippe af med hende, hvor han i virkeligheden forsøger at glæde hende. En kvinde, der har tryghed som værdi, vil blive meget mere glad, hvis han sætter en hel dag af til at tilbringe sammen, og så giver den gas med gåtur i skoven, cafebesøg, filmhygge, snak og kram og nærhed - bare de to sammen.
Kvinder har ofte et større behov for at gøre ting sammen og mærke samhørigheden.
- Selvom mange heldigvis er blevet klar over, at det først og fremmest handler om at fylde sig selv op, og selv sørge for, at man har det godt...
Gør glad
Som udgangspunkt er det en god ide at finde ud af, hvad der gør en mest glad, og hvordan man føler sig mest elsket, og så spørge partneren om det samme, og så give det, der virkelig betyder noget:
- For hvis begge giver for at give og ikke for at få noget igen, er der virkelig mulighed for at få et fantastisk og udviklende forhold med lyst til at være sammen og plads til at gøre ting hver for sig.
10 punkter til hvordan man får fælles drømme.
1. Stemme af
Først skal du sikre dig, at jeres individuelle mål og par-mål tunet ind på hinanden. Dette er vigtigt, når der skal skabes harmoni, som giver jer begge plads til at nå jeres drømme. Når denne afstemning er sikret, er der ingen grænser for hvad I kan nå sammen.
2. Fremtiden
Tal om, hvor I vil være og hvad I vil lave de næste seks måneder til to år ude i fremtiden. Dernæst skal I diskutere, forstille jer og tænke over, hvor I vil have, at jeres liv er de næste fem, ti og tyve år. Se på de positive ting, og vær ikke negativ over nogen ideer, indtil de er blevet gennemdiskuteret.
3. Føles godt
I skal sikre jer, at de mål, I begge stræber på at opnå, får jer til at føle det godt. Man kan ikke opnå noget, hvis det strider mod ens grundlæggende værdier. Hvis jeres må også kan glæde den anden og andre, er det et stærk og sammenknyttende oplevelse.
4. Konkret
Sørg for at jeres mål er konkrete, opnåelige og realistiske. Selvom der er fint med store, vidtløftige drømme, så giver det mest mening for de fleste at holde dem mere jordbundne.
5. Værdsæt
Nyd og værdsæt, når I opnår nogle af disse (del-)mål, drømme og milepæle. Bliv enige om et belønningssystem, der vil holde jer motiverede: Hver gang I tager et skridt mod målet, kan I tale om, hvordan I har det med sammen, og hvor langt I er kommet - og gå ud og spis en god middag.
6. Forpligtelser
Sørg for at lave systemer, der hjælper jer med holde fast i de forpligtelse, I har givet hinanden. Det er ikke et spørgsmål om belønning og straf, men nogle mekanismer, der støtter jer som individer og som par.
7. Giv plads
Giv hinanden tid og plads til at forfølge og opnå mål. Giv plads til eksperimenter. Så længe I gør det med en vis værdighed, kan I være så kreative, det skal være. Gode ideer kommer ofte af at tænke ud af boksen.
8. Feedback
Bliv enige om at søge og acceptere feedback fra partneren og venner og familie. Ingen har alle svar, og sørg for at give støtte. Par, hvis forhold er støttet af venner og familie, når deres mål og er lykkelige.
9. Skriv det ned
Skriv jeres mål ned, og tænk dem igennem, - og sæt dem op et sted, hvor alle kan se dem, hvis I er modige. Et studie viste, at folk, der skriver sine mål ned, når dem 94 procent ofte end folk, der ikke skriver dem ned.
10: Fællesskab
Husk at alt I gør sammen, har mere end dobbelt så meget kraft, som hvad du gør alene. At skabe mål sammen som par eller familie er ikke kun godt for dit forhold, det er også sjovt.
Og husk at finde nye mål, når og hvis I opnår de andre. Det er der, den egentlige hemmelighed ved lykke ligger gemt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar