16. januar 2012

Sandheden om UTROSKAB ?


- Hvis du ikke bliver taget med bukserne nede, er utroskab et rationelt valg!

Sådan siger den amerikanske sociolog Eric Anderson, der just har udgivet bogen ’The Monogamy Gap: Men, Love, and the Reality of Cheating.'

Anderson bliver i den anledning interviewet på huffingtonpost.com, hvor han hævder, at troen på monogamien - monogamismen som han kalder det - er ødelæggende for kærligheden i sidste ende.








Han synes, det er mærkeligt, at man er mere fordømmende over for folk, der har knaldet ved siden af, end overfor folk, der bliver skilt på grund af utroskab, og som derved smider mange års historie og kærlighed over bord og rykker rundt om i børns liv - bare på grund af et sidespring.
I modsætning til, hvad mange tror, så er mænd ikke utro, fordi de ikke elsker deres partner. De gør det, fordi de vil have sex med andre! Men det siger ’samfundet’, at de ikke må.

Anderson mener, det er på tide, at vi udvider vores måde at se på parforholdet og blandt andet inkluderer åbne forhold og polyamorøse.

Begæret dør ikke

Ifølge Anderson oplever mænd efter to år i fast forhold et stort fald i hyppighed og nydelse ved sex i forholdet. Og det kan sådan set være fint nok, at vi så bliver med vores partner af følelsesmæssige årsager og ikke på grund af sex.

Men vores begær dør jo ikke ud. Det skifter til andre end vores faste partner. Og mange tror, at når sexlivet dør, så dør parforholdet. Men det er ikke sandt. Det er først der, forholdet virkelig begynder, mener Anderson.

Ærlighed

Men hvad med ærlighed, som er vigtigt i et parforhold?

Ærlighed kan være både godt og skidt. Mænd lyver om utroskab mest fordi, hvis de spurgte om lov til at knalde ved siden af, ville de sandsynligvis blive nægtet det, og derefter udsat for overvågning og forhør - og måske endda blive forladt. Derfor passer ærlighed ikke sammen med at have en fast partner og sex med andre, forklarer Anderson.

Utro mænd erkender, at ærlighed er den sikre vej til at afbryde forholdet. Mænd knalder ved siden af for hyggens skyld, men de elsker deres partner. Ellers ville de jo gå fra dem.

Anderson hævder, at de ikke er utroskab i sig selv, der ødelægger forholdet. Det er de urimelige forventninger, som at forholdet skal begrænse sex, der ødelægger forholdet.

Åbne forhold


- Jeg er ikke for utroskab. Jeg er for åbne og retfærdige forhold. Når begge parter i et forhold har lyst til det og indser, at deres partner bliver lykkelig af udenomsægteskabelig sex, og at de derfor gerne vil have, at partneren dyrker det, er parret kommet en lang vej med følelsesmæssig ærlighed og væk fra jalousien.

Men hvis din partner ikke er med på den ide, er utroskab en rimelig handling. Faktisk er utroskab en rationel handling, hvis man ikke bliver knaldet - og det gør de fleste ikke, mener Anderson.

Det ikke kun mænd, der har det sådan - kvinder er også utro. Monogami er et problem for alle, lyder det fra sociologen.

Polyamorøse føler større intimitet

Stik mod hvad man måske kunne forvente, viser ny undersøgelse, at personer, der er polyamorøse (lever i åbne forhold), udviser tegn på at føle større grad af intimitet med deres partner end monogame.

Det canadisk-irske studie, publiceret i 'Psycholoy & Sexuality', blandt 284 polyamorøse og monoamorøse mænd og kvinder så nærmere deltagernes parforhold i relation til elementer som intimitet, tillid og lidenskab samt deres socioseksualtiet (scorer man højt der, er man i adfærd og attitude åben over for uforpligtende sex).

Det ikke-repræsentative udvalg af deltagere svarede på en række spørgeskemaer.

Få, men interessesante forskelle kunne spores: Både mandlige og kvindelige polyamorøse udviste betydeligt større intimitet end de monogame. Og mandlige polyamorøse - men ikke kvindelige - var meget åbne over uforpligtende sex.

Dyrk dine egne Grøntsager i vindueskarmen (windowfarming)


Flere end 20.000 mennesker verden over er i fuld gang med at udvikle teknologier til at dyrke fleste muligt grøntsager og krydderier i vindueskarme. Udviklingen sker gennem 183 grupper på nettet, og danske bysmarte er nu hoppet med på vognen.








Hvis du går inde i byen og pludselig opdager overskårne colaflasker med jordbærplanter, salat og frisk basilikum hænge i vinduerne, er der blot tale om en ny trend.

Konceptet vokser nemlig frem i storbyer verden over takket være en amerikansk kunstner, Britta Riley, der savnede naturen efter fire år i en etværelses lejlighed i Brooklyn, New York.

I et forsøg på at dyrke flest muligt planter i vindueskarmen udviklede hun et princip, hvor planter bliver dyrket i overskårne sodavandsflasker og konstant får næring og vand af en pumpe, der cirkulerer vand gennem rødderne.

Hendes styrke var dog ikke grønne fingre, men i egenskab af at være netudvikler skabte hun - i samarbejde med partneren Rebecca Bray - netsiden Windowfarm.org, som nu har udviklet sig til et online community med mere end 20.000 medlemmer, hvoraf nogle af de seneste er danskere.

Britta Riley udviklede den første Windowfarm i 2009 og sendte straks en manual ud på netsiden. Indkøbslisten til materialer lyder mest som en af Egons planer i Olsenbanden: En rulle gaffa, en fiskeline, en håndfuld lerkugler, et bøjeligt plasticrør osv. Men foruden en tilgængelig manual, så inviterede hun alle til at videreudvikle designet gennem en proces, som hun selv kalder R&D-I-Y (Forsk&Udvikl-Det-Selv).

I begyndelsen var der stort set ingen aktivitet på Windowfarm.org, men så væltede det pludselig ind med forslag.

»I tre til fire måneder skete der ikke meget. Men folk havde travlt med at købe dele og skabe deres egen Windowfarm, så pludselig var der hektisk strøm af indlæg,«

Nysgerrig dansker: »Det handler om at hacke ting«
I dag har 183 grupper organiseret sig på siden Windowfarming.org, og den første danske gruppe gik i luften for en måned siden.

Allerede nu kan interesserede få ideer til, hvor materialer til en Windowfarm kan købes i danske butikker, og hvor man får de bedste og billigste pumper. I øjeblikket er planen at oprette en Skype-samtale mellem alle medlemmer og en erfaren Windowfarmer fra udlandet. Senere er planen at mødes på Islands Brygge for at udveksle erfaringer.

En af de interesserede danskere er 30-årige Thorbjørn Kühl, der til daglig arbejder som handicapmedhjælper og bor på Østerbro. Han faldt over projektet på Kickstarter.com, som han besøger en gang om ugen for at blive inspireret til nye projekter.

»Hele ideen om Open Source interesserer mig, og så handler det for mig om at hacke ting; at prøve at gøre ting bedre end ved traditionelle metoder. Med Windowfarming ville det for eksempel være vildt, hvis jeg kunne få jordbær to gange om ugen,« siger Thorbjørn Kühl.

Læs mere hos den danske gruppe her: http://our.windowfarms.org/groups/denmark/